Spacer Spacer Spacer Spacer
Spacer
Daniel Matthew Silvernail Santa Cruz Architect Spacer

• Architecture
• Sustainable Design
• Site Design
• Planning Services

 
  Daniel Matthew Silvernail Santa Cruz Architect
About Dan Silvernail Architect
Commercial Projects
Institutional Projects
Residences
Natural Homes
Accessory Dwellings
Multifamily
Testimonials Links Blog
 
Spacer
HOME
 
 
 
NATURAL HOMES
 
Ho'okipa House
 
Pau Hana House
 
Skyote Mountain
 
Sun+Sky House
 
Side View Comprehensive View Front
Left Side Front Exterior
Right Side Front Studio Exterior
Entrance and Studio Side Another Front View Studio Interior One Studio Interior Two
Exploded Plan Diagram Site Preparation Site Before During Construction
 
   

 

Scotts Valley, CA

Designed and engineered by Daniel Matthew Silvernail Architect, this two-story strawbale construction home features passive solar approaches to thermal comfort and daylighting. Combined with a 6.2kW dc solar electric system, the design of this home permits the owners to live off-the-grid at levels approaching net zero energy.

This home was designed for a couple who were already living in a passive solar home and believe in walking softly upon the earth. For these reasons they had the conviction that their new passive solar home should be built of straw.

Straw bale construction, as the term implies, utilizes the stacking of straw bales to create adobe-like walls. The result is a thick-walled, sound-proof, cozy home that is extremely well insulated. The advantages of the technology—utilization of an otherwise unwanted agricultural byproduct, reduced reliance on wood as a building material, and superinsulation are among the prerequisites for sustainability. Passive solar and daylighting strategies, energy-efficient devices, and a rooftop photovoltaic array allow the owners to live "off-the-grid.”

The home is located in a forest clearing in the mountains north of Santa Cruz. Its form is the confluence of the owner's lifestyle with natural forces—our sun's annual cycle and daily traverse, coastal morning fog, the topography of a ridge, the lay of a forest clearing... This synthesis carries itself inside, where double-volumed overlooks enliven the interior while facilitating heat-transfer, and earth-toned concrete floors provide both hydronic heat and thermal mass. At its edge are windows recessed into thick, sturdy walls covered in real plaster; at its center, focal points of burgundy, softly rounded corners, sacred niches carved for deities, serenity and calm.

 
Spacer Spacer Spacer Spacer
 

Return to the Top

501 Mission Street, Suite #2, Santa Cruz, CA 95060 • tel 831-462-9138 • ©2017
Our mission is to be your resource for • innovative • environmentally responsible • architectural design solutions